Zawsze lubiłam pieczywo z makiem. Jednak w tradycyjnym chlebie czy bułeczce z makiem ogranicza się on jedynie do skórki. Postanowiłam upiec chleb, który cały byłby nafaszerowany makiem. Wyszedł pyszny i puszysty:) Przepis zaczerpnięty z bloga Nikol od kuchni.
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej
- 25 g maku
- 1,5 łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 250 g mleka w pokojowej temperaturze
- 1 średnie jajko
- 3-4 łyżki oliwy
Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do miseczki i zalewamy niewielka ilością ciepłej wody. Dodajemy pół łyżeczki cukru, dokładnie mieszamy. Ostawiamy, aż drożdże ruszą.
Do miski wsypujemy mąkę, mak, sól, cukier, wymieszaj. W mące robimy dołek, wlewamy rozczyn, mleko, oliwę i rozkłócone jajko. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i nie klejące. Przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę 20x0 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy. Rozpłaszczamy lekko, zaginamy w 1/3 każdy bok do środka. Wkładamy ciasto do blaszki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Chleb powinien sporo wyrosnąć. Wierzch chleba można posmarować mlekiem. Pieczemy w 230st. C przez 15 minut, a następnie w 190st.C przez ok 40 minut. Chleb jest gotowy, jeśli postukany od spodu po wyjęciu z blaszki wydaje głuchy odgłos. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Wygląda pysznie :) Muszę wypróbować taki ale z mąką razową ;)
OdpowiedzUsuń