Składniki (na 2-3 porcje):
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- ok. 2 szkl. mleka
- 150g żółtego sera (u mnie Dziugas)
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany kremówki lub jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ew. gałka muszkatołowa
- masło do wysmarowania naczynia do zapiekania
Ziemniaki obieramy i szatkujemy na tarce do krojenia ogórków na na mizerię albo ręcznie kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy je do garnka z mlekiem i lekko podgotowujemy. Odstawiamy, by przestygły. W misce łączymy jajka, starty ser (część odkładamy do posypania wierzchu), śmietanę/jogurt, przeciśnięty czosnek i przyprawy. I teraz mamy do wyboru 2 metody postępowania: albo układamy w płaskim naczyniu wysmarowanym masłem warstwami ziemniaki i masę serowo-jajeczną aż do wyczerpania składników; albo mieszamy podgotowane ziemniaki z masą serowo-jajeczną i całość wykładamy do naczynia - ja wybrałam tę pierwszą. Wygładzamy wierzch i zapiekamy w piekarniku 30-40min. w 180st.C. Na 10min. przed końcem posypujemy resztą sera i dopiekamy (można w opcji grill) aż ser się zezłoci.
Zaraz po upieczeniu masa może się lekko rozpadać, ale na drugi dzień jest dokładnie spójna nawet po odgrzaniu:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz