czwartek, 21 czerwca 2012

DORSZ W MIGDAŁACH

                    Fajny sposób na urozmaicenie ryby:) Smak migdałów świetnie komponuje się z dorszem. Pod chrupiącą skorupką kryje się smakowita rybka. Zdrowo, smacznie i bez tłuszczu;) Podawałam z ziemniaczanym gratin


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 duży filet dorsza lub innej ryby, u mnie mrożony (wagi nie podaję, gdyż nie wiem, ile mój ważył)
  • kilka dużych łyżek płatków migdałowych
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
Filet, jeśli mrożony, rozmrażamy, odsączamy nadmiar wody. Ja mój przekroiłam na pół, by zmieścił się w naczyniu do zapiekania. Rybę solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie maczamy ją w roztrzepanym jajku (można je nieco posolić) i obtaczamy w płatkach migdałowych. Na tym etapie płatki nie będą chciały się trzymać, jednak staramy się, by jak najwięcej się ich przykleiło. Rybę układamy w wysmarowanym masłem naczyniu - u mnie ceramiczne z koszyczkiem, w którym obsadza się gorące naczynko po wyjęciu z piekarnika. Polewamy częścią pozostałego jajka, posypujemy resztą płatków i raz jeszcze polewamy odrobiną roztrzepanego jajka. Dzięki temu płatki migdałów będą dobrze sklejone ze sobą. Pieczemy w 180st.C ok. 30 min. 

Smacznego!




1 komentarz: