Składniki (na blachę 30x20cm):
- 75g drożdży
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru, ale daję 3/4 a nawet 1/2 szkl. i też jest słodkie
- 1 szklanka oleju
- 4 ½ szklanki mąki
- 1 szklanka letniego mleka
- opakowanie cukru waniliowego
Kruszonka:
- 3-4 łyżki masła
- mąka
- cukier puder
świeże truskawki
Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, wszystkie składniki lekko wymieszać trzepaczką, by się połączyły. Następnie wsypać na całość przesianą mąkę. Uwaga! Teraz nie mieszamy mąki z całością, jeśli sypnie nam się kopczyk, to delikatnie wyrównać po wierzchu, ale nie łączyć z płynnymi składnikami. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie wymieszać dokładnie łyżką, na jednolitą masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na 15 minut. Na wierzch wyłożyć truskawki w połówkach lub w całości i posypać kruszonką. Piec ok. 35 do 40 minut w rozgrzanym do 180st.C piekarniku.
Smacznego!
Dla mnie, leniuszka ostatnio, przepis idealny :D
OdpowiedzUsuńi dodam, że babki z rocznika '85 są najfajniejsze :P
OdpowiedzUsuńJa również baaardzo polubiłam drożdżówki niewymagające zagniatania. To świetny sposób na pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńa wiec..jestem leniwa :) ostatnio bardzo sprobuje przepis..wyglada obiecujaca dam znac jak wyszedł :)
OdpowiedzUsuńCiasto proste w wykonaniu a w dodatku pyszne. Zrobiłam wg Twojego przepisu, choć bez kruszonki. Efekt u mnie na blogu zapraszam: http://www.ewusiowesmaki.blogspot.com/2013/06/bardzo-proste-i-smaczne-ciasto.html
OdpowiedzUsuń