wtorek, 26 czerwca 2012

CHLEB Z FETĄ

                   Oryginalnie jest to bułgarski przepis na bułki bożonarodzeniowe. Przepis znalazłam na blogu Z pasji do gotowania. Tyle że tam wygląda to zupełnie inaczej - to bułeczki-ślimaczki. Ja postanowiłam upiec jeden duży bochenek. Warto było. Chleb jest pyszny, smakowo to coś pomiędzy pieczywem a ciastem. Dlatego jest taki dobry. Ale nie obawiajcie się - w smaku jest wytrawny, można więc jeść z wędliną, nie tylko na słodko. Mi kojarzy się z latem w Grecji, za sprawą fety i rozmarynu:) W końcu mamy i u nas lato:)


Składniki (przepis z moimi zmianami):
  • 650g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • opakowanie fety
  • rozmaryn
Robimy rozczyn: zaczynamy od wymieszania pokruszonych, świeżych drożdży, dwóch łyżek mąki i cukru z letnią wodą. Gotowe drożdże odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Następnie w dużej misce wyrabiamy ciasto z mąki, jajek, jogurtu naturalnego oraz wyrośniętych drożdży i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy już ciasto odpowiednio zwiększy swą objętość rozwałkowujemy je na grubość ok. 1,5-2cm. Placek smarujemy oliwą, rozkładamy pokrojoną w kosteczkę fetę i posypujemy rozmarynem. Zwijamy ciasną roladę, boki ściskamy, lekko podwijamy pod spód. Układamy na blasze złączeniem do dołu. Wierzch można posmarować oliwą, jajkiem, albo zostawić omączony jak u mnie. Pieczemy 40-50 min. w 180st.C. I jeszcze jedna uwaga - nie przejmujcie się, jeśli górna warstwa rolady będzie odpadać;)

Smacznego! 







2 komentarze:

  1. śliczny! Pięknie wygląda i musi pysznie smakować taki nadziany!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, uwielbiam fetę ale nie pomyślałabym, żeby zapiec ją w chlebie :) Do tego pyszne oliwki i słodkie pomidory, genialne :)

    OdpowiedzUsuń