Składniki (na okrągła formę 26cm):
Ciasto
- 300 g mąki / 2 szklanki
- 100 g masła
- jajko
- sól
Nadzienie
- 2 duże pory*
- kiełbasa (2-3 pętka ok. 15cm - nie wiem, ile mogą ważyć;))
- kilka dużych pieczarek
- sól, pieprz
*taka ilość pora może wydawać się ogromna. Ale por w czasie podsmażania bardzo traci na objętości, podobnie jak pieczarki. Zatem nie bójcie się, że to za dużo.
Wierzch
- 150 g sera z niebieską pleśnią/ żółtego gouda
- 1,5 szklanki śmietanki 18%
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Z podanych składników na ciasto zagniotłam ciasto, zawinęłam w folię i wsadziłam do lodówki na ok. 40 min. Po tym czasie rozwałkowałam, przeniosłam na formę, ponakłuwałam widelcem (by się nie podniosło w czasie pieczenia) i zapiekłam 15 min w 180 st.C.
Przygotowałam nadzienie: pora pokrojonego w półtalarki podsmażyłam/ udusiłam do miękkości. Podobnie pokrojone w plasterki pieczarki i kiełbasę w ćwiarteczki. Pieczarki trzeba baaardzo dokładnie odparować na małym ogniu. Wszystko razem wymieszałam, przyprawiłam i wyłożyłam na podpieczony spód.
Wierzch: wymieszałam dokładnie na gładką masę i wylałam na wierzch. Ser niebieski ma intensywny smak i aromat, przez niektórych nazywany śmierdzącym. Jeśli ktoś nie lubi albo boi się reakcji gości, może użyć zwykłego żółtego. Ja tak zrobiłam na zapiekance na zdjęciach - rodzinka nie przepada za "śmierdziuchami";)
Całość wstawiłam do piekarnika na ok. 25-30min w 180st. C.
P.S. Musicie uwierzyć mi na słowo - ta zapiekanka jest w kruchym cieście, którego po prostu na zdjęciach nie widać;) Perfidnie się schowało w fałdach papieru. Trochę widać je po lewo;)
Smacznego!
Smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń