czwartek, 19 kwietnia 2012

CZEPAŁGASZ - CZECZEŃSKIE PLACKI TWAROGOWE

              Na ten przepis natknęłam się u Blondies in the kitchen, A że jestem fanką wszelkiego rodzaju placków, naleśników i dań mącznych, postanowiłam go wypróbować. I warto było:) Nie jest to coś odkrywczego, niezwykłego, nowego. Podejrzewam, że identyczne danie mogłoby powstać - o ile już nie istnieje - w polskiej, tradycyjnej kuchni. Bardzo mi smakowało. Robię podobne placki, ale nigdy nie dodawałam sera ani cebulki. Obie te rzeczy dodają świeżości i polotu. Wytrawnym plackożercom powinno przypaść do gustu:)

Składniki (na 5 szt. wielkości małego talerzyka):

  • 450-500 g mąki pszennej
  • 400 ml kefiru
  • 300 g twarogu (dałam kostkę 250g)
  • jajko
  • szczypiorek 
  • mała cebula (dałam dymkę ze szczypiorem)
  • pół łyżeczki sody
  • sól i pieprz do smaku 

Mąkę wymieszać z lekko podgrzanym kefirem, dodać sodę. Dobrze wyrobić ciasto. Następnie przygotować farsz: połączyć twarożek z jajkiem, solą, pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem oraz cebulką. Z ciasta uformować kilka okrągłych placków.  Farsz położyć na rozwałkowane placki, boki ciasta zawinąć do środka i zlepić tak, by farsz był ukryty. Placki z farszem znowu lekko rozwałkować. Smażyć z obu stron po kilka minut na patelni z minimalną ilością tłuszczu na małym ogniu, by dobrze wyrosły. Ułożyć na talerzu jeden na drugim smarując ciepłe placki roztopionym masłem (dla smaku).  Przekroić je na cztery części - jeść trójkąty. Świetnie smakują np. z sosem czosnkowym.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Też lubię różne takie dania:) Fajna propozycja, mniam:)

    OdpowiedzUsuń