Składniki (na 5 szt. wielkości małego talerzyka):
- 450-500 g mąki pszennej
- 400 ml kefiru
- 300 g twarogu (dałam kostkę 250g)
- jajko
- szczypiorek
- mała cebula (dałam dymkę ze szczypiorem)
- pół łyżeczki sody
- sól i pieprz do smaku
Mąkę wymieszać z lekko podgrzanym kefirem, dodać sodę. Dobrze wyrobić ciasto. Następnie przygotować farsz: połączyć twarożek z jajkiem, solą, pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem oraz cebulką. Z ciasta uformować kilka okrągłych placków. Farsz położyć na rozwałkowane placki, boki ciasta zawinąć do środka i zlepić tak, by farsz był ukryty. Placki z farszem znowu lekko rozwałkować. Smażyć z obu stron po kilka minut na patelni z minimalną ilością tłuszczu na małym ogniu, by dobrze wyrosły. Ułożyć na talerzu jeden na drugim smarując ciepłe placki roztopionym masłem (dla smaku). Przekroić je na cztery części - jeść trójkąty. Świetnie smakują np. z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Też lubię różne takie dania:) Fajna propozycja, mniam:)
OdpowiedzUsuń