Składniki:
- 3 jajka
ulubione dodatki. U mnie:
- łosoś wędzony w małych plasterkach
- 1/4 papryki
- 1/4 puszki kukurydzy
- pół cebuli
- zioła (u mnie bazylia)
- pieprz
Oddzieliłam białka od żółtek. Z białek ubiłam sztywną pianę. Wszystkie dodatki posiekane w małe kawałki połączyłam z żółtkami, popieprzyłam. Uwaga! Jeśli dodacie łososia, nie dawajcie soli! łosoś sam w sobie jest słony i omlet będzie przesolony po dodaniu soli. Do masy jajeczno-warzywnej delikatnie wmieszałam pianę. Całość wylałam na mocno nagrzaną patelnię z odrobiną oleju. Zmniejszyłam grzanie na lekko średnie - omlet ma się powoli usmażyć. Gdy spód się przyrumienił, przełożyłam go na talerz, szybkim ruchem odwróciłam talerz przerzucając omlet na drugą stronę. Zrumieniłam. Zjadłam z wszechobecnym u mnie sosem czosnkowym;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz