poniedziałek, 16 stycznia 2012

ZUPA-KREM Z PIECZAREK

           Zapragnęłam ją zrobić, gdy tylko przeczytałam przepis u Kasi. Gorąco polecam Wam ten blog - smakowite przepisy okraszone przecudnej urody zdjęciami. Mniej więcej podzielałam zdanie Kasi na temat zup. Lubię je, ale same w sobie mnie nie sycą. Ta też nie, ale jest tak pyszna, że mogłabym ją jeść cały czas;) A więc do garów i do syta!;D


Składniki (cytuję z moimi zmianami):

  •  350 g pieczarek
  •  1 cebula
  •  2-3 duże ząbki czosnku
  •  100 g serka typu Philadelphia (u mnie biedronkowy Delikate)
  •  70 ml kremówki
  •  1/2 litra bulionu drobiowego
  •  2 liście laurowe
  •  3 ziela angielskie
  •  1 płaska łyżka mąki
  •  1 łyżka masła
  •  1 mała szczypta tymianku
  •  1 duża szczypta majeranku
  •  sól i pieprz - do smaku


Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy, razem ze skórką i dodajemy do cebuli. Smażymy około 5 minut, a następnie wlewamy bulion, dodajemy tymianek i majeranek, liście laurowe i ziela angielskie oraz przeciśnięte ząbki czosnku i gotujemy około 15 minut. 
W tym czasie mieszamy serek ze śmietanką, a następnie dodajemy mąkę i ubijamy do chwili, aż nie będzie grudek. Zahartowaną chochelką zupy śmietanę z dodatkami wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy 2 minuty. Zupę dosalamy i dopieprzamy do smaku, wyciągamy ziela i liście laurowe, a następnie przy pomocy blendera miksujemy ją na krem. Jeśli lubicie pietruszkę, proponuję do blendera dorzucić też garść posiekanej natki (ja nie dałam). 
Podawałam z groszkiem ptysiowym bardzo pasujących mi w gładkich zupach-kremach;) Posypałam majerankiem.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Bardzo fajna zupka. I pomyśleć, że nigdy nie wpadłam na zmiksowanie pieczarkowej:)

    OdpowiedzUsuń