Składniki (na 1 porcję):
- 1 papryka na osobę
- ok. 1/3-1/2 szkl. suchej kaszy kuskus
- ser żółty
- ok. 3 łyżek koncentratu pomidorowego
- zioła do smaku
- składniki na farsz stąd
Kaszę kuskus zalałam wrzątkiem ok. 1 cm ponad kaszę. Odstawiłam na 5 min. do napęcznienia.
Paprykę umyłam, przekroiłam na pół, oczyściłam z gniazd nasiennych.
Gotowy kuskus wymieszałam z farszem, koncentratem i ulubionymi ziołami (oregano, bazylia). Farszem napełniłam papryki. Przełożyłam je do naczynia do zapiekania i podlałam wrzątkiem na wysokość ok. 2 cm. Zapiekałam w temp. 190-200 st.C ok. 50 min. Na 10 min przed końcem posypałam tartym serem.
Smacznego!
Uwielbiam nadziewane papryki. Ale muszę się przyznać, że z kuskusem jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
Pozdrawiam!