BAZA DO KRUCHYCH CIASTEK
Składniki (na każde ciasteczka taka ilość):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 70g masła/margaryny do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
Do ciasteczek waniliowych:
- 1 budyń śmietankowy
- 2-3 łyżki śmietany (miałam otwartą kremówkę, więc taką dałam)
- kilka kropli aromatu śmietankowego
Do ciasteczek cynamonowych:
Opcjonalnie do ozdoby:
- kolorowa posypka
- czekoladowe wiórki
- cukier
- mak
- posiekane orzechy, płatki migdałów
Składniki na bazę posiekać razem. Dodać składniki wybranego smaku. Zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i wstawić na 30 min. do lodówki. Po tym czasie wyjąc, rozwałkować podsypując mąką na ok. 2-3mm (sporo wyrosną, więc jeśli lubimy cieńsze ciacha, to sugeruję 2mm) i wykrajać ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować białkiem i ewentualnie ozdobić. Piec w 180 st.C ok. 8-10 min. Banalne, tylko czasochłonne;)
Smacznego!
Ciasteczka dodaję do akcji Ciasteczkowy Adwent
Z rzeczy głupich - chyba dysponuję tym samym kompletem foremek :D U mnie większość zimowych ciastek wyglądała właśnie tak do tego roku - teraz nabyłam nowe więc pewnie będę nimi wycinać aż się nie znudzą ;)
OdpowiedzUsuńCałkiem serio - maraton trwa w najlepsze i mnie to cieszy, bo na takie ciasteczka mogę patrzeć godzinami!