poniedziałek, 25 marca 2019

SAŁATKA: POMIDORY, MOZZARELLA, AWOKADO

             Niedzielne śniadanie. Sałatka dość zwykła, znana pewnie wszystkim lubicielom sałatek wszelakich. Można powiedzieć, że to taka wariacja na temat caprese, gdyż bazą są pomidory, mozzarella i dużo bazylii, a do tego dałam zalegające w lodówce awokado i czerwoną cebulę dla zaostrzenia smaku. Smacznie i do syta, polecam.





Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 bardzo duży pomidor lub 2 małe
  • 2 kule mozzarelli
  • 1 awokado
  • pół małej czerwonej cebuli
  • garść świeżych liści bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Pomidory, mozzarellę i miąższ awokado kroimy w spora kostkę. 
Cebulę kroimy w piórka lub siekamy w kostkę. 
Listki bazylii siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
Najlepsza z czosnkowymi grzankami.

Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz