czwartek, 24 stycznia 2019

WUZETKA

               W pracy Mojego K. jest zwyczaj, że w dniu urodzin jubilat przynosi coś słodkiego, najczęściej ciasto. Albo nawet dwa. Dużo współpracowników. Mieszkamy we Francji, w pracy Mojego K. są ludzie z kilkunastu krajów, upiekłam zatem nasze polskie, tradycyjne przysmaki dla pokazania naszej kultury - sernik i wuzetkę. Sernik, gdyż to ta takie polskie ciasto (we Francji nie znają tego typu ciasta), a wuzetkę ze względu na bitą śmietanę - każdy lubi bitą śmietanę, niezależnie od narodowości, więc była szansa, że jeśli sernik komuś nie zasmakuje, to będzie jeszcze pyszny biszkopt przekładany bitą śmietaną. Blachy po ciastach wróciły puste, więc oba chyba przypasowały :)
Inspiracja.





Składniki (na blachę 37x25 cm):

BISZKOPT
  • 7 jaj (ogrzane)
  • 2/3 szklanki kakao
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru

BITA ŚMIETANA
  • 1 litr śmietanki 36% (bardzo zimnej)
  • 250 g mascarpone (opcjonalnie)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 op. śmietan - fix

ORAZ
  • 260 g powideł śliwkowych lub marmolady wieloowocowej
  • do nasączenia np. czarna herbata + sok z limonek lub wiśniowy

POLEWA CZEKOLADOWA
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady deserowej

BISZKOPT
Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aż białka będą gęste i błyszczące.
Wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku, później ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aż masa będzie bardzo puszysta.
Kakao z mąką wymieszać i przesiać do czystej miski. Dodać je do ubitej masy jajecznej, najlepiej w 3 partiach i bezpośrednio przez sitko, za każdym razem mieszając delikatnie masę łyżką lub miksując wolno na minimalnych obrotach.
Wyłożyć do blachy wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 30 minut. 
Ostudzić i przekroić na 2 blaty.
Dolny blat ciasta skropić kilkoma łyżkami nasączenia, następnie rozsmarować na nim powidła.

BITA ŚMIETANA
Bardzo zimną śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodać mascarpone a potem śmietan-fix. 
Wyłożyć na warstwie powideł, pozostawiając około 3/4 szklanki na dekorację. 
Przykryć drugim biszkoptem, skropić go nasączeniem.

POLEWA CZEKOLADOWA
Zagotować śmietanę w garnku, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać energicznie, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka oraz jednolita masa.
Polewę wyłożyć na wierzchnim biszkopcie. 
Ciasto pokroić na porcje i udekorować kleksem śmietany wyciśniętej przez rękaw cukierniczy lub szprycę.
Schłodzić.

Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz