poniedziałek, 15 października 2018

TAGLIATELLE Z BOROWIKAMI

            Piękna pogoda skusiła nas do wypadu do lasu w weekend. Było ciepło, słonecznie i pięknie. A do tego co kilka kroków "potykaliśmy się" o grzyby. Bardzo urodziwe grzyby - prawdziwki vel borowiki. Rosły dosłownie tuż przy ścieżce! Takie rzeczy tylko we Francji (tu właśnie mieszkamy). Nie byliśmy na to całkiem przygotowani. Mój K. poświęcił swój T-shirt, w który wkładaliśmy te wszystkie piękne pękate prawdziwki;) Serio, byliśmy w lesie, w którym rosły praktycznie same prawdziwki!
W domu przygotowałam z nich klasyczny makaron na włoską nutę - poddusiłam je z winem, a do sosu dodałam nieco parmezanu. Pyszności!!!





Składniki (na 4 porcje):
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 600 g prawdziwków umytych
  • pół kieliszka białego wytrawnego wina
  • 2/3 szkl. śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 60 g tartego parmezanu
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek 1/3-1/2 łyżeczki
  • makaron tagliatelle
Cebulę drobno siekamy. Smażymy na maśle, aż się zeszkli. 
Wówczas dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i kontynuujemy smażenie.
Kapelusze prawdziwków kroimy na pół lub na ćwiartki. Nogi kroimy w plastry. Grzyby dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut, aż nieco zmiękną. 
Dolewamy wino, przykrywamy i dusimy, aż grzyby będą miękkie.
Dolewamy śmietankę, dodajemy natkę pietruszki, sól, pieprz i tymianek, mieszamy i razem gotujemy kilka minut, bez przykrycia.
Dodajemy parmezan i gotujemy, aż sos zgęstnieje do preferowanej konsystencji.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (warto zachować filiżankę wody, by dodać ją do sosu, gdyby był za gęsty) i mieszamy z sosem. 

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz