Piękna pogoda skusiła nas do wypadu do lasu w weekend. Było ciepło, słonecznie i pięknie. A do tego co kilka kroków "potykaliśmy się" o grzyby. Bardzo urodziwe grzyby - prawdziwki vel borowiki. Rosły dosłownie tuż przy ścieżce! Takie rzeczy tylko we Francji (tu właśnie mieszkamy). Nie byliśmy na to całkiem przygotowani. Mój K. poświęcił swój T-shirt, w który wkładaliśmy te wszystkie piękne pękate prawdziwki;) Serio, byliśmy w lesie, w którym rosły praktycznie same prawdziwki!
W domu przygotowałam z nich klasyczny makaron na włoską nutę - poddusiłam je z winem, a do sosu dodałam nieco parmezanu. Pyszności!!!
Składniki (na 4 porcje):
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 600 g prawdziwków umytych
- pół kieliszka białego wytrawnego wina
- 2/3 szkl. śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 60 g tartego parmezanu
- masło do smażenia
- sól, pieprz
- suszony tymianek 1/3-1/2 łyżeczki
- makaron tagliatelle
Cebulę drobno siekamy. Smażymy na maśle, aż się zeszkli.
Wówczas dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i kontynuujemy smażenie.
Kapelusze prawdziwków kroimy na pół lub na ćwiartki. Nogi kroimy w plastry. Grzyby dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut, aż nieco zmiękną.
Dolewamy wino, przykrywamy i dusimy, aż grzyby będą miękkie.
Dolewamy śmietankę, dodajemy natkę pietruszki, sól, pieprz i tymianek, mieszamy i razem gotujemy kilka minut, bez przykrycia.
Dodajemy parmezan i gotujemy, aż sos zgęstnieje do preferowanej konsystencji.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (warto zachować filiżankę wody, by dodać ją do sosu, gdyby był za gęsty) i mieszamy z sosem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz