czwartek, 21 czerwca 2018

SERNIK TRADYCYJNO-CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI

             Postanowiłam sprawdzić, jaki sernik powstanie piekąc go wyłącznie z serka typu Twój Smak, Łaciaty albo Philadelphia, czyli z tzw. cream cheese, jakiego używa się w Stanach Zjednoczonych. Na warsztat wzięłam ten przepis, jako że są w nim truskawki, na które jest obecnie sezon (można użyć inne owoce - np. wiśnie, maliny). Efekt? Super. W każdym aspekcie super. Delikatna konsystencja, pyszny smak, idealna struktura. Nie mam nic do zarzucenia. Od teraz będę piekła serniki tylko na takim serku. Przynajmniej póty mieszkam we Francji, gdzie typowego, polskiego twarogu brak.Inspiracja z moimi zmianami.




Składniki (na formę 21x27 cm):
Spód:
  • ok. 250 herbatników
  • 1,5 łyżki kakao do wypieków
  • 75 g masła
  • 50 g czekolady (użyłam mlecznej)
Ciasteczka dokładnie pokruszyć (zmieliłam w malakserze), dodać kakao i masło roztopione z czekoladą, wymieszać. 
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyłożyć dno i boki (boki na wysokość ok. 3 cm) formy masą z ciasteczek, mocno dociskając. Wstawić do lodówki lub zamrażarki na około pół godziny (lub dłużej jeśli mamy czas).

Masa serowa:
  • 750 g serka typu Twój Smak, Łaciaty albo Philadelphia
  • 1 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g czekolady - użyłam 50 g czekolady mlecznej i 150 g gorzkiej 70% kakao
Wszystkie składniki masy poza czekoladą krótko miksujemy, tylko do ich połączenia.
Odkładamy 1/4 masy.
Topimy czekoladę i mieszamy ją z odłożoną 1/4 masy.
Masę czekoladową rozsmarować na spodzie z ciasteczek, na wierzch wyłożyć białą masę, wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez około 45 minut, aż masa się zetnie. 
Dokładnie ostudzić w piekarniku przy minimalnie uchylonych drzwiczkach, a następnie schłodzić w lodówce, jeśli mamy czas.

Wierzch:
  • ok. 200 g dżemu truskawkowego (jak najbardziej gęstego, by nie spływał) lub innego o smaku użytych owoców
  • ok. 400 g truskawek, umytych i odszypułkowancyh lub innych owoców, np. maliny, wiśnie
  • 250 g jogurtu naturalnego gęstego, może być grecki
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
Na schłodzonym serniku rozsmarowujemy dżem. 
Układamy na nim połówki truskawek.
Żelatynę topimy w minimalnej ilości wrzątku, przestudzamy. Ma mieć letnią  temperaturę.
Żelatynę mieszamy z jogurtem naturalnym. Można dosłodzić do smaku.
Jogurt wylewamy na truskawki. 
Całość schładzamy w lodówce.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz