poniedziałek, 18 czerwca 2018

PUSZYSTE PLACKI Z TRUSKAWKAMI

               Niedzielne śniadanie. Ostatnio zajadaliśmy się sałatkami, ale w sezonie truskawkowym nie mogłam się oprzeć, by nie przygotować placków z truskawkami. Takich a'la pankejki. Lekkich, puszystych, słodkich. Najlepsze są z syropem klonowym.




Składniki (na 12 szt.):
  • 250g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szkl. mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki
Miksujemy jogurt, jajka i olej kilka chwil, aż masa się napowietrzy, a białka lekko ubiją.
Dodajemy cukier i partiami mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Każdą partię miksujemy i dodajemy następną. Ciasto będzie dość gęste.
Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką kładziemy po 1 dużej łyżce ciasta pozostawiając odstępy między plackami, urosną.
Smażymy na średnim ogniu, aż się od spodu zezłocą, a na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza. Wówczas na wierzchu układamy połówki truskawek i przewracamy placki na drugą stronę. Dosmażamy kulka chwil.
Podawałam z syropem klonowym. Można podać cukier puder, miód, jogurt naturalny.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz