Niedzielne śniadanie. Ostatnio zajadaliśmy się sałatkami, ale w sezonie truskawkowym nie mogłam się oprzeć, by nie przygotować placków z truskawkami. Takich a'la pankejki. Lekkich, puszystych, słodkich. Najlepsze są z syropem klonowym.
Składniki (na 12 szt.):
- 250g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szkl. mąki
- 2-3 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- truskawki
Miksujemy jogurt, jajka i olej kilka chwil, aż masa się napowietrzy, a białka lekko ubiją.
Dodajemy cukier i partiami mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Każdą partię miksujemy i dodajemy następną. Ciasto będzie dość gęste.
Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką kładziemy po 1 dużej łyżce ciasta pozostawiając odstępy między plackami, urosną.
Smażymy na średnim ogniu, aż się od spodu zezłocą, a na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza. Wówczas na wierzchu układamy połówki truskawek i przewracamy placki na drugą stronę. Dosmażamy kulka chwil.
Podawałam z syropem klonowym. Można podać cukier puder, miód, jogurt naturalny.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz