czwartek, 28 czerwca 2018

CORDON BLEU - kotlety z kurczaka po francusku

              Cordon bleu to popularny sposób na przygotowanie piersi z kurczaka. Cienko rozbity filet składa się na pół z szynką i serem w środku. Mięso jest soczyste, ser się leje, a całość jest taaaka pyszna, a do tego szybka i prosta w przygotowaniu.




Składniki:
  • 3 pojedyncze piersi kurczaka lub filety z piersi indyka
  • kilka plastrów szynki (wędliny)
  • kilka plastrów sera, tradycyjnie edam lub emmentaler, ale ja polecam cheddar - ma wyraźniejszy smak i pięknie się rozpuszcza
  • musztarda (opcjonalnie)
  • jajka i bułka tarta do panierki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Piersi kurczaka dość cienko rozbijamy tłuczkiem. Filety z piersi indyka zwykle są już tak cienkie, że nie wymagają rozklepywania.
Każdy płat można (opcjonalnie dla zaostrzenia smaku) posmarować odrobiną musztardy, ale nie jest to wersja tradycyjna.
Na mięsie układamy 1-2 plastry szynki oraz 1-2 plastry sera (w zależności od wielkości płata mięsa i wielkości plastrów).
Płat mięsa składamy na pół, panierujemy w jajku i bułce tartej. Ja dawałam podwójną warstwę panierki, dla pewności, by ser nie wypłynął.
Smażymy na średnim ogniu kilka minut z każdej strony w zależności od grubości kotleta.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz