czwartek, 25 stycznia 2018

PŁASZCZKA Z SOSEM MAŚLANYM Z KAPARAMI

             Jedliście kiedyś płaszczkę? Mi się ostatnio przytrafiła taka możliwość i stwierdzam, że to jedna z najsmaczniejszych ryb, jakie jadłam! Nawet Mój K., nie przepadający za gotowanymi rybami, przyznał, że jest bardzo smaczna. Mięso jest niezwykle delikatne, rozpływające się w ustach, smaczne i zawiera tylko 1g tłuszczu w 100g mięsa. Płaszczka ma rodzaj wewnętrznego szkieletu, a właściwie coś, co nazwałabym "płatem ościowym", gdyż ości tworzą jeden zespolony płat. Po obu jego stronach przymocowane jest mięso, dzięki czemu bardzo łatwo się je taką płaszczkę - wystarczy ściągnąć z "płatu ościowego" cały płat mięsa i można jeść bez ryzyka połknięcia ości. A do tego płaszczka nie jest droga. We Francji, gdzie mieszkam, kosztuje ok. 15 EUR/kg. Jeśli kiedykolwiek traficie na nią w sklepie, kupcie, a nie pożałujecie:)
Inspiracja.




Składniki (na 4 porcje):
  • 1,2 kg mięsa płaszczki bez skóry
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • kawałek bulwy selera
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
Sos:
  • 1 szalotka
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka octu winnego
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki małych kaparów
  • sól, pieprz
W garnku zdolnym pomieścić płaty płaszczki zagotowujemy tyle wody, by przykryła ona mięso ryby (nie wsadzamy jeszcze ryby).
Dodajemy marchewkę, cebulę, selera oraz ziele angielskie i liść laurowy. 
Gotujemy 20 min. od momentu, gdy woda zawrze.
Wówczas wkładamy płaty płaszczki i gotujemy na średnim ogniu 15-18 min., aż mięso będzie miękkie i odchodzące od ości. 
Mięso wyciągamy i trzymamy w cieple.

Robimy sos: szalotkę bardzo drobno siekamy, przesmażamy na łyżce masła, aż się zeszkli.
Dodajemy wino i ocet winny, dusimy, aż płyn prawie całkiem odparuje. Wówczas wyłączamy gaz, dodajemy masło i mieszając czekamy, aż się rozpuści.
Dodajemy kapary, mieszamy, by się zagrzały.

Rybę wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Podawałam z ziemniaczanym puree i warzywami, które zostały mi z ryby po grecku. Słodka marchewka fajnie współgra z lekko kwaskowatym sosem.

Smacznego życzą

Surowe płaty mięsa płaszczki (w sprzedaży są połówki płaszczki najczęściej już bez skóry. Jeśli jest ze skórą, trzeba ją zdjąć przed przyrządzeniem dania) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz