piątek, 18 sierpnia 2017

TARTA Z BUDYNIEM I MORELAMI

                Pyszny letni wypiek, nawet jej kolor jest słoneczny;) Wypiek lekki, kremowy za sprawą budyniu, lekko soczysty dzięki morelom, na idealnie kruchym cieście i z kruszonką. Całość baaardzo przypadła mi do gustu. Musiałam użyć naprawdę dużo silnej woli, by ograniczyć się do jednego kawałka na raz ;) A ciasto kruche z tego przepisu jest po prostu najlepsze!
Inspiracja.




Składniki (na formę 26 cm):

Ciasto kruche:
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 130 g zimnego masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 duże żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Do suchych składników dodajemy żółtka, wodę oraz starte na tarce masło.
Zagniatamy ciasto - ręcznie lub w malakserze (ciasto nie utworzy jednolitej kuli - raczej będzie przypominać kruszonkę, którą musimy przesypać do formy i dociskać dłońmi).
Ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Większą częścią wykładamy bok i spód natłuszczonej formy, mniejszą zostawiamy na kruszonkę. 
Na cieście układamy kawałek folii aluminiowej (zasłaniając również boki) i wysypujemy na nią obciążenie, np. w postaci kilograma grochu.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy ok. 17 minut. 
Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i ciasto dopiekamy około 7-8 minut, do lekkiego zrumienienia.

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe
  • 700 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
Dodatkowo
  • 15-20 moreli (w zależności od ich wielkości)

Budynie oraz cukier i cukier waniliowy/ekstrakt z wanilii łączymy z 200 ml mleka.
 Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do niego przygotowaną wcześniej mieszankę. 
Energicznie mieszamy. Jak tylko budyń zgęstnie zdejmujemy go z palnika.
Gorący budyń wylewamy na podpieczone ciasto i układamy na nim przekrojone na pół i pozbawione pestek morele (skórką do dołu). 
Posypujemy je pozostałym ciastem, tworząc z niego drobną kruszonkę.
Ciasto pieczemy w 180 st.C przez ok. 20-25 minut (do zrumienienia).
Wg mnie najlepsze jest lekko ciepłe.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz