czwartek, 24 sierpnia 2017

PAELLA MIXTA z kurczakiem i owocami morza

Kolejne danie, po niedawnej włoskiej parmigianie, które nasuwa na myśl wakacje nad Morzem Śródziemnym. Paella z kurczakiem i owocami morza. Baaardzo lubię. Złociste i smakowite hiszpańskie danie z ryżu, z kurczakiem i owocami morza. Paella będzie najsmaczniejsza podana tradycyjnie - w tej samej patelni, od razu po przygotowaniu. Ale niekoniecznie. Idealna letnia propozycja.




Składniki (na 4-5 porcji):
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 3 pomidory
  • 1 duża pojedyncza pierś kurczaka lub 2 mniejsze
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 300 g ryżu do paelli lub risotto, np. arborio
  • 1-1,5 l bulionu
  • sól, pieprz
  • ok. 600 g mieszanki owoców morza (u mnie krewetki, kalmary, mule)
  • natka pietruszki i cytryna do podania
Paprykę i cebulę kroimy w niewielką kostkę. 
Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w kostkę. 
Kurczaka kroimy w niewielką kostkę.
Na odrobinie oleju przesmażamy kurczaka, paprykę i cebulę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pomidory i smażymy przez 2 minuty.
Z patelni zdejmujemy same kawałki kurczaka, do reszty dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną. Mieszamy i podsmażamy przez chwilę, aż przyprawy zaczną przyjemnie pachnieć.
Wsypujemy na patelnię ryż. Mieszamy z jej zawartością, lekko przesmaż (2 minuty). 
Wlewamy cały bulion, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i zagotowujemy. (Gotowanie paelli różni się tym od gotowania risotta, że ryż zalewamy całym bulionem, w którym ma się gotować - ryż nie jest podlewany bulionem jak w risotcie).
Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia (czas zależy od rodzaju ryżu), aż ryż będzie prawie gotowy. Nie mieszaj! - składniki mają umiarkowanie mocno bulgotać. 
Dodajemy na wierzch owoce morza i kurczaka, lekko je wciskamy w ryż, zmniejszamy ogień do minimum, nie mieszamy. Przykrywamy patelnię i gotujemy dalej na najmniejszym ogniu przez kilka minut. 
Odstawiamy paellę z ognia i pozostaw pod przykryciem na dodatkowe 2 - 3 minuty. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z kawałkami cytryny.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz