Coś pysznego dla wielbicieli kalmarów. Duszenie w sosie sprawia, że są miękkie i delikatne, a nie gumowate. Podobne danie jedliśmy na Kubie. Przygotowałam je w domu, by przedłużyć sobie wakacje ;)Inspiracja.
Składniki (na 4-6 porcji):
- 400 g kalmarów mrożonych
 - 3 średnie cebule
 - 1 duża czerwona papryka
 - 2-3 ząbki czosnku
 - puszka pomidorów (krojonych), w sezonie 4 świeże
 - sól, pieprz
 - ostra papryka w proszku
 - olej do smażenia
 - pęczek natki pietruszki
 
Kalmary rozmrozić i pokroić w paski (krążki). 
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. Smażyć, aż papryka nieco zmięknie.
Dodać posiekany czosnek oraz pomidory z puszki i ewentualnie wodę (ok. 1/2 szklanki). Całość dusić ok. 10 minut. 
Dodać pokrojone kalmary, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. 
Dusić na małym ogniu do momentu, aż kalmary będą odpowiednio miękkie (ok. 30 minut, trzeba próbować). 
Podawałam na kubańską modłę, czyli z ryżem (otrzymamy wówczas 6 porcji). Można podawać posypane siekaną natką pietruszki z pieczywem (4 porcje). 
Smacznego życzą

Wypròbowalam przepis , dodałm troszkę czerwonego wina bylo pyszne.
OdpowiedzUsuń