środa, 30 sierpnia 2017

KALMARY W SOSIE POMIDOROWYM Z PAPRYKĄ

             Coś pysznego dla wielbicieli kalmarów. Duszenie w sosie sprawia, że są miękkie i delikatne, a nie gumowate. Podobne danie jedliśmy na Kubie. Przygotowałam je w domu, by przedłużyć sobie wakacje ;)Inspiracja.



Składniki (na 4-6 porcji):
  • 400 g kalmarów mrożonych
  • 3 średnie cebule
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów (krojonych), w sezonie 4 świeże
  • sól, pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • pęczek natki pietruszki
Kalmary rozmrozić i pokroić w paski (krążki). 
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. Smażyć, aż papryka nieco zmięknie.
Dodać posiekany czosnek oraz pomidory z puszki i ewentualnie wodę (ok. 1/2 szklanki). Całość dusić ok. 10 minut. 
Dodać pokrojone kalmary, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. 
Dusić na małym ogniu do momentu, aż kalmary będą odpowiednio miękkie (ok. 30 minut, trzeba próbować). 
Podawałam na kubańską modłę, czyli z ryżem (otrzymamy wówczas 6 porcji). Można podawać posypane siekaną natką pietruszki z pieczywem (4 porcje). 

Smacznego życzą


1 komentarz:

  1. Wypròbowalam przepis , dodałm troszkę czerwonego wina bylo pyszne.

    OdpowiedzUsuń