poniedziałek, 10 lipca 2017

SERNIKO-BROWNIE Z JAGODAMI

           Powiem krótko: rewelacyjne ciasto. Coś dla miłośników wilgotnych ciast czekoladowych typu brownie i dla sernikomaniaków. 2 w 1 + jagody. Mniammm!!!
Spód nie jest typowym brownie, wszak podstawą brownie jest czekolada. Ale to ciasto na bazie kakaa bardzo je przypomina. Jest dość wilgotne, bardzo czekoladowe i przyjemnie rozpływa się na języku. Idealny spód pod sernik!



Składniki (na formę 27x21 cm):

Ciasto:
  • 220 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. kakao do wypieków
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masło topimy, przestudzamy, dodajemy jajka, cukier i szczyptę soli. Miksujemy, aż masa mocno zwiększy swoją objętość i stanie się jaśniejsza.
Dodajemy przesianą mąkę i kakao.
W razie potrzeby można dodać odrobinę mleka, by rozluźnić konsystencję masy.
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.

Masa serowa:
  • 400 g sera na sernik
  • 2 żółtka
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki szybko i krótko mieszamy.
Masę przekładamy na spód brownie.

Dodatkowo:
  • świeże jagody, jagody w kompocie lub dżem jagodowy
Jagody wykładamy na masę serową. 
Pieczemy w 160 st.C przez 1 godzinę.
Studzimy w piekarniku z minimalnie uchylonymi drzwiczkami. Gdy ciasto wystygnie, schładzamy w lodówce.

Smacznego życzą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz