poniedziałek, 26 czerwca 2017

PUSZYSTE PLACKI Z RICOTTĄ

            Niedzielne śniadanie. Słodkie, puszyste, truskawkowe. Placki z ricottą i musem truskawkowym. Przepyszne! Och, jak ja lubię wszelakie placki. Takie moje comfort food :) 



Składniki (na 2-3 porcje):
  • 250 g sera ricotta
  • 1,5 szkl. mąki
  • ok. 120 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • truskawki
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Miksujemy żółtka z pozostałymi składnikami poza olejem.
Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Placuszki smażymy z obu stron na małym ogniu na złoto-brązowy kolor (sugeruję dłuższe smażenie na małym ogniu, by po usmażeniu nie opadły).
Podawałam ze zmiksowanymi truskawkami.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz