czwartek, 29 czerwca 2017

ODWRÓCONE CIASTO MANGO (Mango upside down cake)

                  Podczas niedawnego pobytu na Kubie zajadałam się owocami mango, które rosną tam wszędzie. Uwielbiam mango. W domu postanowiłam wrócić do ich smaku. Upiekłam odwrócone ciasto z mango. Owoce w czasie pieczenia są na spodzie formy, a po wyjęciu i odwróceniu ciasta - na górze. Zwykle takie ciasto przygotowuje się z ananasem, ale mango jest bardziej miękkie i soczyste po upieczeniu.
Odradzam pieczenie tego ciasta w tortownicy. Soki z owoców i karmel może przesiąkać przez szczelinę u podstawy.
Inspiracja





Składniki (na okrągłą formę 24 cm):

Warstwa mango:

  • 1 duże, miękkie mango
  • nieco soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 4-5 łyżek brązowego cukru
Mango obieramy i kroimy w plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło topimy, wylewamy na dno formy. 
Dno posypujemy równomiernie cukrem.
Na dnie rozkładamy plastry awokado.

Ciasto:
  • 150 g masła
  • 170 g cukru
  • 3 jajka
  • 2/3 jogurtu naturalnego lub pół szklanki mleka
  • 1,5 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy po 1 jajku, miksując dokładnie zanim dodamy kolejne.
Dodajemy mleko lub jogurt naturalny i mieszamy.
Ciągle miksując dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
Dodajemy sok z cytryny, który przełamie słodycz ciasta i doda cytrusowego smaku.

Ciasto wylewamy do formo wyłożonej owocami mango. Wcześniej natłuszczamy boki formy.
Pieczemy w 180 st.C przez ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy na 15 min. do przestudzenia. Następnie kładziemy na formie talerz i  ostrożnie odwracamy do góry dnem, by ciasto wyszło na talerz.
Pyszne i na ciepło, i po schłodzeniu. Solo, z lodami lub bitą śmietaną.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz