piątek, 24 lutego 2017

FALAFEL W PICIE Z SOSEM Z TAHINI

             Idealny, domowy wege-fastfood. Pyszne kuleczki - falafele o przyjemnie zielonym wnętrzu, świeże warzywa i smakowity sezamowy sos. Oboje z Moim K. rozsmakowaliśmy się ostatnio w falafelach, bliskowschodni przysmak z ciecierzycy z dużą ilością kolendry. Takie nasze kotleciki, tylko bezmięsne. Pyszne! Najlepsze są z warzywami i sałatą. Świetnie pasuje do nich dip/sos z pasty sezamowej (tahina). Koniecznie do szybkiego powtórzenia:)
Oryginalnie falafele przygotowuje się z nieugotowanej ciecierzycy, tylko namoczonej i zmielonej. Nie dodaje się również mąki, sama ciecierzyca - o dziwo - poradzi sobie ze sklejeniem masy. 





FALAFELE:
  • 400 g suchej ciecierzycy (nie może być z puszki ani ze słoika, gdyż ta jest ugotowana)
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kolendry (można zastąpić natką pietruszki, ale to kolendra nadaje ten specyficzny smak)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Ciecierzycę wsypujemy do garnka, zalewamy dużą ilością zimnej wody (kilka centymetrów ponad poziom ciecierzycy). Moczymy przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Odcedzoną ciecierzycę, cebulę czosnek i kolendrę mielimy w malakserze, maszynce do mięsa lub w ostateczności blenderem, o ile ufamy, że ten się nie zatnie (ciecierzyca jest twarda). Ja mieliłam w maszynce do mięsa, wystarczył mo 1 raz, ale jeśli wolicie gładką masę, radzę zmielić 2 razy. 
Dodajemy sodę, sól oraz pieprz.
Formujemy małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego lub placuszki i odkładamy na bok.
Rozgrzewamy olej do ok. 160 st.C, wkładamy porcjami kulki z ciecierzycy i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.
Podawałam w chlebku pita z sałatą, pomidorem, ogórkiem, cebulą oraz dipem z tahiny.

DIP Z TAHINY
  • 2 łyżki tahiny (pasty sezamowej: ok. pół szklanki ziaren zmiksować na papkę z odrobiną wody lub oliwy)
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli, kminu rzymskiego, ostrej papryki
  • opcjonalnie nieco posiekanej natki pietruszki
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. 

Smacznego życzą





1 komentarz:

  1. Falafel to moja miłość! Coś wspaniałego :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń