środa, 16 listopada 2016

TARTA MEKSYKAŃSKA

           Wariacja na temat meksykańskich smaków. Tarta z mięsem mielonym, papryką, kukurydzą i fasolą, zapieczona z serem. Do tego guacamole. Treściwie i smacznie.




Składniki (na formę 26 cm):
CIASTO
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 60g zimnego masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • sól
  • 1 łyżka zimnej wody
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać odrobinę zimnej wody. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Formę wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem, by ciasto nie wstało w czasie pieczenia i zapiekamy 15 min. w 180 st.C.


NADZIENIE:
  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 400 g mięsa mielonego
  • kilka łyżek kukurydzy konserwowej
  • kilka łyżek czerwonej fasoli
  • 1 jajko
  • tarty ser o wyrazistym smaku, najlepiej cheddar lub mimolet
  • sól, pieprz
  • ostra papryka lub chili w proszku
  • mała szczypta kuminu
  • olej do smażenia
 Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w małą kostkę. Oba warzywa przesmażamy na odrobinie oleju.
Dodajemy mięso, mieszamy i przesmażamy razem.
Dodajemy kukurydzę, fasolę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kuminem.
Całość mieszamy z jajkiem.
Wykładamy na podpieczony spód i pieczemy ok. 20 min w 180 st.C.
Po tym czasie posypujemy serem i zapiekamy jeszcze ok. 5 min.
Podawałam z guacamole i jogurtem naturalnym.

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz