poniedziałek, 10 października 2016

PANCAKES NA PIANIE Z BIAŁEK Z JABŁKAMI

            Niedzielne śniadanie. Mój K. zaproponował pankejki, takie z jabłkami i syropem klonowym. Mówi i ma, tym bardziej, że i za mną chodziło takie słodkie śniadanie na jesienną nutę. Usmażyłam zatem stos puszystych placuszków z dodatkiem prażonych jabłek. Za sprawą piany z białek pankejki stały się lekkie i bardzo puszyste.



Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 duże jabłko
  • 120 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 150g mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • syrop klonowy
Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy je w cienkie plasterki, które przekrawamy na pół. Przekładamy je na suchą teflonową (by smażyć bez tłuszczu) patelnię i prażymy kilka chwil często mieszając, aż owoce zmiękną. Nie mogą się rozpaść!
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę.
Trzepaczką mieszamy maślankę z żółtkami. 
Osobno mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Stopniowo przesiewamy przez sitko do masy maślankowej mieszając, by nie było grudek.
Dodajemy partiami pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy.
Na rozgrzaną suchą teflonową patelnię nakładamy po 2-3 łyżki ciasta zachowując odstępy, smażymy placuszki powoli na średnim, by miały czas urosnąć, usmażyć się wewnątrz, ale nie przypalić się. 
Placuszki podawałam z polane syropem kolonowym.

Smacznego życzą

1 komentarz: