środa, 17 sierpnia 2016

KURCZAK Z PESTO, MOZZARELLĄ I POMIDORAMI

            Kurczak na włoską nutę. Z tym, co najbardziej kojarzy się z Italią: pesto, pomidory i mozzarella. Lekkie, ale sycące danie. Idealne na lato.


Składniki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2-3 łyżki pesto, najlepiej domowej roboty (klik)
  • 1 duży pomidor
  • 1 kula mozzarelli
  • sól, pieprz
  • oregano
Mięso lekko rozbijamy tak, by na całej powierzchni miało identyczną grubość. Równo się upiecze. Chwilę przesmażamy, żeby tylko zamknąć pory w mięsie.
Piersi smarujemy pesto, na wierzchu układamy plastry pomidora i mozzarelli. Pomidory solimy i pieprzymy. Całość posypujemy oregano.
Zapiekamy 30-35 min. w 180 st.C.

Smacznego życzą


1 komentarz: