poniedziałek, 16 maja 2016

ŚNIADANIOWE BURRITO Z JAJECZNICĄ I PIECZARKAMI

           Niedzielne śniadanie. A na nie jajecznica, ale w nieco innej oprawie - oprawie z tortilli. Inne, proste i bardzo smaczne. Mój K. mlaskał ze smakiem;) Ja też. 


Składniki (na 2 porcje):
  • 200g pieczarek
  • 4 jajka
  • pół pomidora
  • 4 tortille
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego/śmietany
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Pieczarki siekamy, przesmażamy.
Pomidora drobno kroimy w kosteczkę.
Z jajek smażymy lekko ściętą jajecznicę. Nie przysmażamy za bardzo, dojdzie w czasie smażenia burritos.
Placki tortilli przekładamy wilgotnym ręcznikiem papierowym i podgrzewamy w mikrofalówce przez 30 sek. Spowoduje to, że tortille będą miękkie i elastyczne, nie będą się łamać i pękać w czasie składania. Placki trzymamy pod przykryciem, by nie wyschły.
Wzdłuż środka tortilli rozsmarowujemy łyżkę jogurtu naturalnego/śmietany, na niej układamy porcję jajecznicy, pieczarek i pomidora. Solimy i pieprzymy. Nadzienia nie powinno być za dużo, gdyż będzie trudniej zrolować burrito.
Zwijamy jak krokiety/gołąbki - boki do środka, dolną częścią tortilli przykrywamy nadzienie i rolujemy. 
Rozgrzewamy olej na patelni i na średnim ogniu obsmażamy burritos najpierw układając je złączeniem do dołu, a następnie z każdej strony, aż będą złociste.

Smacznego życzą



2 komentarze: