czwartek, 19 maja 2016

CIASTKA MOCY - ŻYTNIO BANANOWO DAKTYLOWE

              Zawsze, gdy z Moim K. jedziemy w góry, przygotowuję jakieś energetyczne przekąski z ziaren/musli, które dodają sił w czasie wędrówek. Na niedawny wypad w Bieszczady upiekłam ciasteczka na bazie żytnich ziaren, bez tłuszczu, mąki i cukru (!!!!), a za to z bananami i daktylami. Pyszności! Nie chrupią jak typowe ciastka, ale i tak bardzo przypadły nam do gustu. Koniecznie do powtórzenia. Zdrowo i energetycznie. Pamiętajcie tylko, by użyć mocno dojrzałych bananów, takich brązowiejących już, gdyż mają one najwięcej smaku i słodyczy.


Składniki:
  • 2 duże bardzo dojrzałe banany
  • 200g suszonych daktyli
  • 1/2 - 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2,5 szkl. płatków żytnich (lub owsianych ale nie błyskawicznych)
  • 2 jajka
Banany rozgniatamy na papkę, mieszamy z jajkami.
Daktyle i czekoladę siekamy. Mieszamy je z ziarnami, a następnie z masą bananową. Masa powinna być gęsta, zwarta, wilgotna.
Mokrymi rękami formujemy owalne ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oprószonym mąką (żeby ciastka nie przywierały, do czego mogą mieć tendencję). 
Pieczemy ok. 30 min. w 170 st.C.
Czekamy do całkowitego wystudzenia, by miały czas stężeć i "zesztywnieć".

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz