czwartek, 31 marca 2016

MAZUREK KOKOSOWY Z WIŚNIAMI

              Mazurek. Wielkanocne ciasto. U mnie w domu rodzinnym nie było tradycji jego przygotowywania, więc i teraz rzadko go piekę. Tegoroczne Święta były jednak wyjątkowe, musiał zatem być i mazurek. Nie miałam problemu z wyborem jego smaku. Przemówił do mnie przepis z bloga Zjem to! Uwielbiam kokos! Masa z mleka w proszku i wiórków kokosowych jest przepyszna. Na kruchym cieście smakuje wybornie. Na pewno jeszcze coś z nią przygotuję.


Składniki:
ciasto:
·         100 g mąki pszennej
·         100 g mąki krupczatki
·         50 g cukru
·         100 g masła
·         1 żółtko
·         1 łyżka kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
·         1 cukier wanilinowy
·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         szczypta soli

Mąki przesiać na stolnicę, posiekać razem z pozostałymi składnikami, a następnie zagnieść ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki. 
Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość przeciętnej foremki. Boki ciasta zawinąć do środka i uformować wyższy brzeg. Tępą stroną noża wyciskać dowolne wzory. Można też wyłożyć nim blaszkę lub formę na tartę.
Środek nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Ciasto powinno się ładnie zrumienić. 
Mazurkowy spód wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Wystudzony spód posmarować dżemem.

masa kokosowa:
·         100 ml mleka
·         100 g masła
·         60 g cukru
·         1,5 szklanki mleka w proszku
·         0,5 szklanki wiórków kokosowych
·         2-3 łyżki likieru kokosowego

Mleko z cukrem rozpuścić w garnuszku. Dodać masło i kokos. Zagotować. 
Na koniec wsypać mleko w proszku i energicznie zamieszać, rozprowadzając ewentualne grudki.
Jeśli lubicie dodatek alkoholu w wypiekach, można dodać 2-3 łyżki likieru kokosowego do masy. 
Jeszcze ciepłą masę rozsmarować na przygotowanym spodzie.

ponadto:
·         3 łyżki płatków migdałów
·         2-3 łyżki dżemu wiśniowego lub porzeczkowego

Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch mazurka. 
Ciasto można dodatkowo ozdobić owocami. Użyłam całych wiśni z dżemu.

Smacznego życzą




1 komentarz: