poniedziałek, 22 lutego 2016

KANAPKA PIELGRZYMA

            Niedzielne śniadanie. Kanapkę pielgrzyma - pilgrim sandwich, Amerykanie przygotowują tradycyjnie po Dniu Dziękczynienia, by spożytkować resztki indyka. Jest wiele sposobów i wariacji jej przygotowywania (widziałam nawet wersję z frytkami wewnątrz! Że niby ukłon w stronę ziemniaków podawanych do indyka w czasie kolacji?!;) ), ale we wnętrzu owej kanapki powinien znaleźć się sos z żurawiny i ser, najlepiej cheddar. Ja postawiłam na taką klasykę. I wyszło pysznie. Soczyste mięso zamknięte w chrupiącej bułce świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. 


Składniki (na 2 porcje):
  • 2 bułki, najlepiej z ziarnami
  • 1 duży sznycel z indyka lub inne mięso z indyka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 liście sałaty
  • 2 duże plastry sera, najlepiej cheddar
  • 3-4 łyżki sosu żurawinowego do mięs
  • sól, pieprz, tymianek
  • olej do smażenia
Bułki przekrawamy na pół i opiekamy w piekarniku na rumiano.
Sznycel z indyka solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem, smażymy z obu stron na złoty kolor. Po przewróceniu na drugą stronę na sznyclu układamy ser i smażąc pilnujemy, by się rozpuścił.
Opieczone bułki smarujemy majonezem, na jednej połówce układamy sałatę, połowę sznycla z serem, smarujemy solidną ilością żurawiny i nakładamy drugą połówkę bułki. 
Zajadamy nad talerzykiem, gdyż kanapka może ciec;)

Smacznego życzą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz