środa, 3 lutego 2016

BUŁECZKI Z DIPEM SEROWYM

           Od dawna planowałam przygotować bułeczki z dipem serowym. Naoglądałam się tego typu przekąsek na zagranicznych blogach, gdzie są najwyraźniej bardzo popularne. A że miała przyjść koleżanka na ploty, to nadarzyła się okazja do wypróbowania przepisu. Fajnie się podjada takie mięciutkie bułeczki z kremowym sosem serowym. Lubię takie finger food;) 
Moje bułeczki straszliwie wyrosły, chyba trafiłam na jakieś niezwykle żywotne drożdże;) Radzę na wszelki wypadek kulki z ciasta ułożyć dość luźno w naczyniu do zapiekania.
Inspiracja  z tego bloga


Ciasto
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Drożdże rozrabiamy w 3 łyżkach ciepłej wody ze szczyptą cukru i mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż zaczną się pienić.
2 szklanki mąki przesiać do miski i wymieszać z solą. Dodać drożdże i ciepłe mleko wymieszane z olejem. 
Zacząć zagniatać ciasto. W miarę ugniatania stopniowo dodawać pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. 
Gotowe przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Każdą część formować w bułeczkę, zlepiając brzegi ciasta pod spodem. 
Żeliwną patelnię  bez plastikowych lub drewnianych elementów lub naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na środku umieścić niewielką miskę, także wysmarowaną z zewnątrz masłem. Wokół miski układać bułeczki tak, by lekko stykały się ze sobą. Tak przygotowane bułki ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Sos serowy
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • 350 ml ml mleka
  • 1 szklanka startego żółtego sera ( najlepiej ostrego)
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i biały pieprz

W czasie, gdy bułeczki rosną, przygotować sos. Masło rozpuścić na patelni. Wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę, tzn. chwilę przesmażyć mąkę, ale krótko, by nie zaczęła ciemnieć. 
Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, by nie powstały grudki (najlepiej użyć trzepaczki rózgowej). Doprowadzić do wrzenia. 
Odstawić z ognia, dodać starty żółty ser oraz przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Wymieszać, by ser się dobrze rozpuścił. Doprawić papryką, solą i pieprzem.
Ze środka patelni z wyrośniętymi bułeczkami wyjąć miskę (lekko przyklejone brzegi bułeczek podważyć nożem). W miejsce po misce wlać sos. 
Naczynie ustawić na blaszce do pieczenia (jeśli Wasz piekarnik mocno piecze spód, ustawcie na dwóch blachach, chodzi o to, by sos się nie przypalił od spodu). Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C 35-40 minut do ładnego zezłocenia bułeczek. 
W połowie pieczenia zawartość patelni posypać startą mozzarellą i ponownie wstawić do piekarnika.

Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz