poniedziałek, 25 stycznia 2016

STEAK SANDWICH

              Niedzielne śniadanie. Takie porządne, z kawałkiem soczystego mięska. O tym, jak uwielbiam steki oraz o ich smażeniu, pisałam w tym poście. Dziś propozycja, jak podać steka w kanapce z dodatkiem pysznego sosu pomidorowego, ogórków konserwowych i sałaty. Polecam, bo to coś soczystego i pysznego!


Składniki (na 2 porcje):
  • 1 usmażony stek z rostbefu
  • 2 bułki
  • 2-3 ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
  • sałata (masłowa lub lodowa)
  • sól, pieprz
  • masło

SOS POMIDOROWY (użyłam kilku łyżek z sosu przygotowanego do pizzy z serowymi brzegami):
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka octu balsamicznego
  • 3-4 średnie pomidory, możliwie najsłodsze
  • 50 ml białego wina
  • opcjonalnie łyżka keczupu
  • sól, pieprz, cukier
  • majeranek, oregano
  • oliwa
Cebulkę i czosnek bardzo drobno siekamy. Przesmażamy je na oliwie, aż cebula będzie szklista.
Dodajemy ocet balsamiczny i chwilę smażymy aż się zredukuje.
Z pomidorów można ściągnąć skórkę, ale nie trzeba. Jeśli ściągamy, to wystarczy naciąć skórkę na krzyż, sparzyć i obrać. 
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do przesmażonej cebuli. 
Dodajemy wino i dusimy pod częściowym przykryciem, aż pomidory się rozpadną, a alkohol odparuje.
Zdejmujemy przykrywkę i smażymy do uzyskania półgęstej konsystencji. W tym momencie można dodać keczup.
Doprawiamy solą, pieprze, cukrem i ziołami.

Steki smażymy zgodnie z własnymi preferencjami - słobo-, średnio- lub mocno wysmażamy. Po tym, jak odpoczną, kroimy ukośnie w grube plastry.
Bułki przekrawamy na pół, ich wewnętrzną powierzchnią wycieramy patelnię, na której smażył się stek tak, opiekamy w piekarniku. 
Bułki smarujemy od wewnątrz sosem pomidorowym, na dolnej połówce układamy nieco sałaty, na niej plastry steka i plasterki ogórka. Przykrywamy górną połówką bułki.
I gotowe!

Smacznego życzą

2 komentarze: