czwartek, 28 stycznia 2016

MAGICZNE CIASTO

           Tak długo zwlekałam z przygotowaniem tego ciasta, że aż prawie o nim zapomniałam. Na szczęście jest zima, nie ma świeżych, letnich owoców, z którymi można by upiec placek, serników się objadłam, więc to idealna pora na... magiczne ciasto. Już sama nazwa jest intrygująca, przygotowanie - zastanawiające, a efekt końcowy zaskakujący. Bo jak to tak, że z kremowej, całkiem płynnej masy o konsystencji koktajlu powstaje biszkopt z kremem?! Autentycznie, ciasto po upieczeniu ma trzy warstwy, z czego najlepsza jest oczywiście ta środkowa, kremowa, budyniowa. De facto to takie ciasto budyniowe z biszkoptem na wierzchu i nieco zwartym spodem. Jak na tak niewielki nakład pracy efekt jest jest oszałamiający. Kuchenne czary-mary;) 
Przepis z bloga Sprawdzona Kuchnia. Jedna uwaga. Dałabym nieco mniej mąki, 90-100g, by spód nie był aż tak gruby.

Składniki (na formę 20x20cm):

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej ( białka oddzielone od żółtek )
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 125 g masła lub margaryny ( masło powinno być stopione i ostudzone )
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 115 g mąki pszennej
  • 4 krople soku z cytryny
  • 500 ml mleka
  • cukier puder do dekoracji
Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodać stopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy.
Przesianą mąkę dodać do masy, dokładnie zmiksować.
Delikatnie dolać letnie mleko, zmiksować.
Białka z dodatkiem soku z cytryny ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta najlepiej w trzech lub czterech porcjach, wymieszać delikatnie widelcem lub szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy.
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto.
Ciast pieczemy z opcją górnej i dolnej grzałki przez około 60 minut w temp. 160 st.C.
Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z piekarnika i wystudzić, kiedy jest już zimne wstawić do lodówki, dobrze schłodzić.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego życzą


1 komentarz:

  1. Dzięki za przypomnienie, tez sie zbieram do zrobienia tego ciasta od miesięcy ;)

    OdpowiedzUsuń