piątek, 13 listopada 2015

PASTA / SOS PAPRYKOWY

           Szczyt sezonu paprykowego już minął, ale nadal na straganach piętrzy się pyszna, świeża papryka. Wykorzystałam ją do przygotowania pysznej pasty/sosu paprykowego. Od dawna przymierzałam się do tego przepisu (źródło), trochę się zeszło, ale się udało. I bardzo dobrze, bo sos wyszedł pyszny! Czysta istota papryki, taki koncentrat paprykowy (w przeciwieństwie do tego z pomidorów). Z pikantną nutą. Pyszny! Będzie idealny do sosów mięsnych i warzywnych, jak również jako sos do pizzy:)


Składniki (na 4 słoiczki dżemowe):

  • 2 kg czerwonej papryki, jak najbardziej dojrzałej
  • 2 papryczki chili (użyłam suszonych)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 40 ml octu
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 4-5 łyżek cukru
Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i białych błonek.  
Papryczki chili myjemy i pozbywamy nasionek. 
Do garnka wkładamy pokrojone papryki, wlewamy odrobinę wody i gotujemy przez 30 minut.Następnie wszystko miksujemy blenderem. Ma powstać gęsty sos, ale gdzie nie gdzie mają być kawałeczki papryki. 
Sos paprykowy gotujemy tak długo, aż zrobi się gęsty, coś jak ketchup. 
Na sam koniec dodajemy ocet, sól, cukier, pieprz, koncentrat pomidorowy i ewentualnie dodajmy jeszcze chili w proszku. 
Całość gotujemy przez 5 minut, przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 5 minut.
Smacznego życzą


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz