Chleb + kakao, nigdy bym nie pomyślała, by połączyć te dwa elementy. A jednak kakaowy, wytrawny chleb wyszedł rewelacyjny! Ma lekko gorzkawy smak kakao. Pasuje zatem zarówno do wędlin jak i słodkich dodatków. Zróbcie z niego tosty francuskie z Nutellą, a go pokochacie;)
Inspiracja (z moimi zmianami).
Składniki:
- 20g świeżych drożdży
- 600g mąki pszennej typ 650
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ok. 1,5-2 szklanki ciepłej wody
Robimy rozczyn: w kubku rozkruszamy drożdże, dodajemy 1/3 filiżanki ciepłej wody i 1/2 łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do "ruszenia", czyli aż się zapienią.
W misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, sól, dodajemy rozczyn i tyle ciepłej wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiamy 5-10 min. Odstawiamy w naoliwionej misce (wierzch ciasta też natłuszczamy) przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Po tym czasie odgazowujemy ciasto uderzając w nie pięścią, wykładamy na podsypany mąką blat, formujemy bochenek składając boki ciasta do środka. Układamy odwrócone w oprószonym mąką koszyczku do wyrastania lub w misce.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Piekarnik wraz z blachą do pieczenia nagrzewamy do 230 st.C. Chleb delikatnie ale sprawnie przekładamy na gorącą blachę i pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut. Później obniżamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz