piątek, 6 lutego 2015

AMERICANO

          Prosty drink, który nie wymaga wielu składników ani sprzętu do jego przygotowania. Campari, vermouth i tonik - to wszystkie jego składniki. Powstanie Americano datuje się na rok 1861, kiedy to zaczęto serwować go w Caffe Campari w Mediolanie*, której właścicielem był Gespar Campari - "wynalazca" Campari. Początkowo nosił nazwę "Milano-Torino" od miast, z których pochodziły dwa główne składniki (Campari z Milano /Mediolan/, vermouth z Torino /Turyn/)**. Później przechrzczony został na "Americano" z powodu popularności, jaką cieszył się wśród turystów ze Stanów Zjednoczonych. W USA panowała wówczas prohibicja, więc Amerykanie tłumnie przybywali do Europy w wiadomym celu. We Włoszech natknęli się na Campari. Nie tylko im zasmakowało, ale także znaleźli sposób, by legalnie przywozić je do USA. Produkowane z ziół i owoców Campari sklasyfikowane było w Stanach jako lekarstwo, dzięki czemu po powrocie można było delektować się tym upominkiem z podróży***
                Technicznie rzecz biorąc Campari to bitters, czyli likier o gorzkawym smaku. Smak drinka jest zatem specyficzny - to połączenie gorzkawego likieru Campari z słodko-cierpkim vermouthem. Ci, którzy są miłośnikami takich ziołowych, wytrawnych klimatów, będą zachwyceni. Ja niekoniecznie do nich należę, ale i tak - o dziwo - mi smakowało;)
                 Ciekawostka: czy agent Jej Królewskiej Mości, James Bond, zawsze pił Vodka Martini? Otóż nie. W pierwszej książce Iana Fleminga o przygodach Bonda pt. "Casino Royale" pojawia się właśnie Americano. Później również w "From Russia With Love" (Pozdrowienia z Rosji) i w "A View To A Kill" (Zabójczy widok)**.
        IBA - International Bartenders Association, klasyfikuje Americano w grupie The Unforgettables.

*źródło: Field Guide to CocktailsHow to Identify and Prepare Virtually Every Mixed Drink at the Bar, Rob Chirico. Quirk Books, 2005, s. 42
**źródło: The Complete Guide to the Drinks of James Bond, David Leigh. 2012, s.50
***źródło: The Essential Cocktail: The Art of Mixing Perfect Drinks, Dale DeGroff. Clarkson Potter/Ten Speed/Harmony2010

Składniki:
  • 30 ml Campari
  • 30 ml czerwonego słodkiego vermoutha
  • woda sodowa lub tonik do dopełnienia
  • łyżka soku z cytryny
Do szklanki typu old fashion z kostkami lodu wlewamy oba alkohole i sok z cytryny, dopełniamy wodą, mieszamy. Podajemy z wrzuconym do środka plasterkiem cytryny.

Cheers!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz