piątek, 5 grudnia 2014

STRAWBERRY MINT JULEP

               Mint Julep to klasyczny drink podobny do Mojito, różniący się jednak od niego alkoholem. O ile do Mojito dajemy rum, to klasyczny Mint Julep zawiera burbon, obecnie często jednak zastępowany przez whisky. Reszta składników jest identyczna: mięta, limonka i cukier, najlepiej trzcinowy.
Jako że za whisky, a tym bardziej za burbonem, nie przepadam, stworzyłam bardziej "kobiecą" wersję Mint Julep'a dodając mus truskawkowy. Powstał rewelacyjny sodko-wytrawny drink z odświeżającą nutą limonki i mięty. W takiej postaci whisky to ja mogę pić! ;)

Tak, jak my, Polacy, w Wigilię obowiązkowo podajemy karpia, tak w amerykańskim stanie Kentucky w czasie corocznych Kentucky Derby (jedne z najbardziej prestiżowych wyścigów konnych na świecie, gdzie podobnie jak w Ascot paraduje się w wielkich kapeluszach i frakach) serwuje się Mint Julep. Już od 1937 r. jest to oficjalny drink tych wyścigów. Przywędrował on do Kentucky wraz z kubańską arystokracją emigrującą na początku XIX w. do USA. Dlatego też początkowo podawano go z kubańskim rumem, dopiero z biegiem czasu został on wyparty przez bardziej lokalny alkohol - burbon.
Ciekawostka: w 2012 r. serwowano w czasie Kentucky Derby bardzo specjalnego Mint Julep'a - kosztował 1000$ ! Co było w nim tak specjalnego? Mijało wówczas 75 lat, odkąd Mint Julep stał się oficjalnym drinkiem derby. Z tej okazji stworzono specjalną baaaardzo limitowaną ilość wyjątkowego burbona przeznaczoną do zaserwowania zaledwie 75 Mint Julep'ów, z czego 65 tych drinków sprzedawano w kubku z czystego srebra z ręcznie grawerowanymi scenami wyścigów, a 10 w "Prestige cups" - z czystego złota z ozdobą w postaci podkowy ułożonej z 43 diamentów. Zysk z ich sprzedaży przekazano na organizację charytatywną zajmującą się końmi, które przeszły na zawodową emeryturę.


Składniki:
  • 8-10 listków mięty
  • pół limonki pokrojoną w plasterki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 60 ml whisky
  • 1 spora łyżka musu z truskawek
  • woda sodowa lub tonic
  • dużo kruszonego lodu
 W wysokiej szklance rozcieramy tłuczkiem barmańskim miętę z limonką i cukrem (chodzi o uwolnienie olejków z mięty i limonki). Wsypujemy lód. W szejkerze mieszamy whisky i mus z truskawek, przelewamy do szklanki, dolewamy wodę sodową lub tonic. Można udekorować listkami mięty.

Składniki wg IBA (International bartenders Association):
  • 60 ml Bourbon whiskey
  • 4 gałązki mięty
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki wody

Cheers!

1 komentarz: