poniedziałek, 13 stycznia 2014

PIZZOWE ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

             Sympatyczna i bardzo smaczna przekąska, przystawka lub, jak w moim przypadku, danie śniadaniowe. Wbrew pozorom całkiem syte. Miało być lekkie śniadanie, w sumie nieźle się najedliśmy tylko kilkoma rollsami. Ciasto francuskie z dodatkami - dla mnie pyszności:)


Składniki (na 6 rollsów):
  • połowa dużego arkusza ciasta francuskiego
  • keczup
  • kilka dużych plastrów salami paprykowego
  • żółty ser tarty
  • oregano, bazylia
  • ostra papryka w proszku
Ciasto rozkładamy, smarujemy keczupem, rozkładamy wędlinę pokrojoną w małe kawałeczki, posypujemy dużą ilością żółtego sera, ziołami i papryką w proszku. Zaczynamy zwijac ciasto z jednego z brzegów, ale tylko do połowy. Potem zwijamy od strony przeciwległego brzegu, aż do spotkania się ślimaków połowie. Ostrym nożem kroimy ciasto w plastry ok. 1,5-2 cm. Układamy na blasze i pieczemy w 180 st.C. pk. 10 min., aż do lekkiego zrumienienia.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Szukałam szybkiego przepisu na ciasto francuskie:) Ten jest prosty i zapowiada się na smaczny. Zaraz idę wsadzić ciacho do pieca:)

    OdpowiedzUsuń