Sympatyczna i bardzo smaczna przekąska, przystawka lub, jak w moim przypadku, danie śniadaniowe. Wbrew pozorom całkiem syte. Miało być lekkie śniadanie, w sumie nieźle się najedliśmy tylko kilkoma rollsami. Ciasto francuskie z dodatkami - dla mnie pyszności:)
Składniki (na 6 rollsów):
- połowa dużego arkusza ciasta francuskiego
- keczup
- kilka dużych plastrów salami paprykowego
- żółty ser tarty
- oregano, bazylia
- ostra papryka w proszku
Ciasto rozkładamy, smarujemy keczupem, rozkładamy wędlinę pokrojoną w małe kawałeczki, posypujemy dużą ilością żółtego sera, ziołami i papryką w proszku. Zaczynamy zwijac ciasto z jednego z brzegów, ale tylko do połowy. Potem zwijamy od strony przeciwległego brzegu, aż do spotkania się ślimaków połowie. Ostrym nożem kroimy ciasto w plastry ok. 1,5-2 cm. Układamy na blasze i pieczemy w 180 st.C. pk. 10 min., aż do lekkiego zrumienienia.
Smacznego!
Szukałam szybkiego przepisu na ciasto francuskie:) Ten jest prosty i zapowiada się na smaczny. Zaraz idę wsadzić ciacho do pieca:)
OdpowiedzUsuń