Niedzielne śniadanie. Lubię na słodko. Lubię placki. A więc pancakes. Puszyste i delikatne. Z maślanką zamiast mleka. Niby nic, a jednak robi różnicę.
Składniki (na 2 porcje):
- 1,5 szkl. mąki
- pół szkl. maślanki, dałam o smaku stracciatella
- 1/4 szkl. mleka
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- duży chlust oleju (na oko 4 duże łyżki)
Wszystkie składniki szybko, ale krótko miksujemy do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 20 min. Następnie smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie dżem z przydomowej moreli:)
Smacznego!
prosze podac czy olej dodaje sie do ciasta czy do smazenia
OdpowiedzUsuńJeśli placek będzie smażony na patelni teflonowej, olej dodaję do ciasta, podobnie jak w przypadku naleśników. Jeśli nie na teflonowej, to nieco oleju trzeba wlać bezpośrednio na patelnię. Pozdrawiam
Usuń