niedziela, 26 stycznia 2014

PANCAKES

                Niedzielne śniadanie. Lubię na słodko. Lubię placki. A więc pancakes. Puszyste i delikatne. Z maślanką zamiast mleka. Niby nic, a jednak robi różnicę.


Składniki (na 2 porcje):
  • 1,5 szkl. mąki
  • pół szkl. maślanki, dałam o smaku stracciatella
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • duży chlust oleju (na oko 4 duże łyżki)
Wszystkie składniki szybko, ale krótko miksujemy do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 20 min. Następnie smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie dżem z przydomowej moreli:)

Smacznego!


2 komentarze:

  1. prosze podac czy olej dodaje sie do ciasta czy do smazenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli placek będzie smażony na patelni teflonowej, olej dodaję do ciasta, podobnie jak w przypadku naleśników. Jeśli nie na teflonowej, to nieco oleju trzeba wlać bezpośrednio na patelnię. Pozdrawiam

      Usuń