Lato, las, złociste kurki. Letnie grzyby. Wspaniałe danie na koniec lata. Letnie ale z delikatną nutką jesieni.
Kurki to pyszne, delikatne grzybki, które pięknie się prezentują w śmietanowym sosie ze szczypiorkiem i tymiankiem. Tymianek nieodparcie kojarzy mi się z jesiennymi daniami z czerwonego mięsa i grzybów. Aromat białego wina dodaje wykwintności temu daniu. Sos jest gęsty, aksamitny, lepki. Wspaniale się po nim oblizywać;)
Składniki (na 2-3 porcje):
- 300g kurek
- 1-1,5szkl. śmietany kremówki
- 1 cebula
- 1 szkl. białego półwytrawnego wina
- ok. 2 łyżek posiekanego szczypiorku (na oko)
- kilka gałązek świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego). Dałam świeży z własnej uprawy;)
- sól, pieprz
- masło do smażenia
dodatkowo ulubiony makaron - u mnie tagliatelle - pięknie pokrywa się sosem
Kurki czyścimy, przepłukujemy, większe dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle wraz z kurkami. Solimy i pieprzymy. Dolewamy wino, zmniejszamy ogień i smażymy, aż wino prawie w całości odparuje. Gdy na patelni zostanie tylko nieco wina, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek i listki tymianku zdarte z gałązek. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Podajemy z makaronem lub np. w miseczkach z ciasta francuskiego.
Smacznego!
No, to idealne makaronowe danie, jak dla mnie. :) Nigdy nie dodawałam do takiego sosu wina, jednak przy najbliższej okazji wezmę pod uwagę Twoją sugestię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie makarony, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńbęde musiała spróbować
OdpowiedzUsuń