Składniki:
- pół kapusty pekińskiej
- pół dużej puszki tuńczyka w kawałku (raczej w sosie własnym, ale w oleju też może być)
- kilka dużych mandarynek
- oliwa z oliwek
- kilka kropli octu balsamicznego
- kilka kropel soku z cytryny
- odrobina suszonej bazylii
- sól, pieprz
Kapustę siekamy. Mandarynki dzielimy na cząstki i pozbawiamy błonek. Duże cząstki przepoławiamy. Tuńczyka wyciągamy z puszki, odsączamy, dzielimy na mniejsze kawałki. Oliwę, ocet balsamiczny, sok z cytryny oraz przyprawy mieszamy w słoiku, którym mocno potrząsamy. Sałatę, tuńczyka i mandarynki mieszamy w misce. Tuż przed podaniem polewamy sosem. Ot, cała robota;)
Smacznego!
wszyscy właśnie mówią że to świetne połączenie, a ja nigdy nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com