sobota, 2 czerwca 2012

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I MANDARYNKAMI

                   3 składniki, a jaki smak! Sałatkę tę odkryłam w barze sałatkowym i  postanowiłam ją odtworzyć w domu. I się udało! Połączenie smaków jest zaskakująco smakowite. Wytrawny tuńczyk i słodkie mandarynki. Jest trochę zabawy z mandarynkami, ale naprawdę warto poświecić nieco czasu, by delektować się pyszną i zdrową sałatą nie tylko na przekąskę, ale nawet na letni obiad.


Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej
  • pół dużej puszki tuńczyka w kawałku (raczej w sosie własnym, ale w oleju też może być)
  • kilka dużych mandarynek 
  • oliwa z oliwek
  • kilka kropli octu balsamicznego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • odrobina suszonej bazylii
  • sól, pieprz
Kapustę siekamy. Mandarynki dzielimy na cząstki i pozbawiamy błonek. Duże cząstki przepoławiamy. Tuńczyka wyciągamy z puszki, odsączamy, dzielimy na mniejsze kawałki. Oliwę, ocet balsamiczny, sok z cytryny oraz przyprawy mieszamy w słoiku, którym mocno potrząsamy. Sałatę, tuńczyka i mandarynki mieszamy w misce. Tuż przed podaniem polewamy sosem. Ot, cała robota;)

Smacznego!


1 komentarz:

  1. wszyscy właśnie mówią że to świetne połączenie, a ja nigdy nie próbowałam!
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń