Składniki (na formę 20x30cm):
- 4- 5 sporych ziemniaków
- 2 bakłażany
- olej do smażenia
Farsz mięsny:
- 1 kg mielonego
mięsa wieprzowego lub wołowego (dałam 750g i spokojnie wystarczyło, warstwa i tak wyszła mi gruba) - 1 cebula
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- 1 spora marchewka - utarta
- 1 pełna łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 liście laurowe
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1
szczypta mielonych goździków (pominęłam) - 1 garść dużych, słodkich rodzynek
- 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Podreasowany sos beszamelowy:
- 50 g masła (u mnie kilka łyżek oleju)
- 50 g mąki
- 500 ml mleka
- 150 ml jogurtu greckiego (lub zwykłego)
- 250 g tartego sera żółtego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 1 spora szczypta gałki muszkatołowej
Obrane ziemniaki i nieobranego bakłażana kroimy w ok pół centymetrowe plastry (jeśli ktoś woli wyraźniej czuć bakłażana, radzę pokroić w grubsze plastry; ja tak zrobię następnym razem). Bakłażana solimy i odstawiamy na ok pół godziny. Po tym czasie zbierze się na nim woda, którą ścieramy ręcznikiem papierowym. I ziemniaki i bakłażana podsmażamy na oleju z obu stron i układamy na ręczniku papierowym, by wydobyć z nich nadmiar oleju (zwłaszcza bakłażan wciągnie dużo oleju, więc jego można dociskać do papieru).
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z marchewką na 3 łyżkach oleju. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy je ok 20 min od czasu do czasu mieszając. Jeśli mięso będzie bardzo przywierać, to dodajemy kilka łyżek wody. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, rodzynki i pomidory i gotujemy tak długo, aż cała woda odparuje i zostanie nam gęsta masa mięsna (ok 30-40 min).
Przygotowujemy sos: w garnku z grubym dniem topimy masło i dodajemy do niego mąkę. Podsmażamy kilkanaście sekund cały czas mieszając trzepaczką uważając, by nie zbrązowiała i dodajemy mleko. Sos musimy dokładnie i energicznie mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Dodajemy do sosu sól, pieprz i gałkę i zdejmujemy go z ognia. Do sosu dodajemy jogurt, utarty ser i wbijamy jajko. Wszystko energicznie mieszamy.
Naczynie żaroodporne wykładamy w pierwszej kolejności ziemniakami, które odrobinę solimy i pieprzymy, a na nich układamy bakłażany. Na warzywa wykładamy mięso, a na wierzchu rozprowadzamy sos (sos najlepiej zrobić w ostatniej kolejności, by nie zgęstniał zanim go wyłożymy na potrawę).
Całość zapiekamy ok 45 minut w 180 stopniach. Pycha!
Smacznego!
Mam straszną ochotę ją pożreć ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko ;)
szana-banana;)