Składniki na ok. 40 sztuk
na ciasto:
- 3,5-4 szkl. mąki
- 40g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- pół szkl. ciepłej wody
- 2 szczypty soli
- 2 łyzki oleju/oliwy
- 1 szkl. ciepłego mleka
- 900g szpinaku (użyłam mielonego mrożonego)
- pół opakowania fety
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- pieprz
Za wczasu rozmrozić szpinak. Jeśli używacie świeżego, to wyciąć zgrubiałe łodygi i zmielić.
Przygotować rozczyn: do miseczki wsypać 2 łyżki mąki, cukier, rozdrobnione drożdże i zalać to wodą. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 min. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie rozczyn połączyć z przesianą mąką i solą, dolać mleko i olej. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz: W przypadku mrożonego szpinaku - odcisnąć z nadmiaru wody. Przesmażyć go, dodać podsmażoną cebulkę pokrojoną w kosteczkę, dodać rozgnieciony czosnek, chwilę razem smażyć. Dodać pieprz i fetę pokrojoną w kostkę, wymieszać (nie dodaję już soli - feta jest wystarczająco słona).
Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta na grubość ok 0,5-1 cm (ja rozwałkowałam cieniej, ale na przyszłość będę wałokować grubiej, lubię czuć ciasto;)). Wykładać farsz i równomiernie niezbyt grubą warstwą go rozsmarować na całej powierzchni ciasta (mi najlepiej wychodziło to palcami). Zwijać jak roladę. Ciąć ukośnie pojedyncze paszteciki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20-25 min. w 180 st.C.
Smacznego!!!
Ciekawy pomysł na farsz :) Bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :)
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com
a do czego mleko w przepisie???? do drożdży zamiast wody czy inaczej????
OdpowiedzUsuńMleko dodajemy do mąki i rozczynu. Zapomniałam o tym wspomnieć, ale już uzupełniłam;)
UsuńTo jeden z lepszych przepisów ...korzystam z niego już jakiś czas i za każdym razem się udaje :) Już dawno chciałem podziękować, ale jakoś nie było okazji :))) Bardzo dziękuję Istrio :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Idealny przepis ! Ciasto zawsze pięknie rośnie ( co w przypadku innych receptur u mnie kończyło sie porażką). Do farszu dodaję zawsze drobno pokrojone suszone pomidory w oleju. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń