Tak, uwielbiam sery, wszelakie. Zajadam je we każdej postaci. A już dipom/sosom serowym nie potrafię odmówić;) Uwielbiam nachosy z takowym sosem. Poniżej podaję przepis na mój najulubieńszy sos serowy z cheddara. Cheddar jest niezastąpiony, najlepszy do tego typu dipów. Ma intensywny smak i łatwo się topi. Sos jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Taki dip pasuje nie tylko do nachosów. Z sosem serowym wszystko smakuje lepiej...;) Uważajcie, jedzenie go wciąga;)
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szkl. mleka
- 1,5-2 szkl. tartego sera cheddar, używam ostrego
- sól, biały pieprz do smaku
- opcjonalnie ulubione dodatki smakowe: czosnek/chili/szczypta kuminu/szczypiorek etc.
Przygotowujemy beszamel: topimy masło, dodajemy mąkę, robimy jasną zasmażkę.
Małym strumieniem dolewamy mleko ciągle mieszając rózgą, by nie było grudek.
Gdy sos zgęstnieje, dodajemy partiami starty ser mieszając, by się rozpuścił.
Doprawiamy do smaku szczyptą soli, białego pieprzu (nie będzie się tak odznaczał jak czarny) i innymi dodatkami smakowymi.
W razie gdyby sos był zbyt gęsty, można rozrzedzić go mlekiem.
Smacznego życzą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz