poniedziałek, 4 września 2017

SAŁATKA Z FIGAMI, AWOKADO I MOZZARELLĄ

              Niedzielne śniadanie. Trwa sezon na figi, więc musiała się ona pojawić w śniadaniowej sałatce. Ale tym razem w wersji odbiegającej od tradycyjnej sałaty z figami, szynką typu parmeńska i serem. Połączyłam figi z awokado i mozzarellą na rukoli. W lodówce miałam kawałek sera na grilla (typu halloumi), który też wykorzystałam. Lekka i taaaka pyszna propozycja na schyłek lata!




Składniki (na 2 porcje):

  • 2 garści rukoli
  • 1 awokado
  • 2 dojrzałe figi
  • 1 kulka mozzarelli
  • opcjonalnie: kawałek sera halloumi
  • dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny i miód. Dodatkowo glazura balsamiczna
Na talerzu rozkładamy na talerzach.
Awokado przekrawamy wzdłużna pół, wydobywamy pestkę, miąższ wyciągamy ze skórki, a następnie kroimy w plasterki. Układamy na rukoli.
Mozzarellę i figi kroimy w plastry. Układamy naprzemiennie na sałatce.
Można usmażyć na patelni, najlepiej grillowej, kawałek sera halloumi lub podobnego. Doda treściwości i smaku sałatce.
Mieszamy składniki dressingu (proporcje wg upodobania) i skrapiamy nim sałatkę. Można dodatkowo skroić glazurą balsamiczną.

Smacznego życzą


1 komentarz:

  1. Ciekawy miks smaków :) Kusi!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń