Leniwe śniadanie w wolny dzień. Sałatka z serem halloumi, na który od dawna miałam ochotę. Porównałabym go do oscypka, choć to nie do końca to samo. Ma podobną konsystencję i podobnie skrzypi w zębach, ale ma nieco inny smak. Najlepszy oczywiście na ciepło. W sałatce znalazł się również soczysty i chrupiący arbuz oraz kremowe awokado. Całość dała rewelacyjny efekt! Stwierdzam, że arbuz w sałatkach w połączeniu z serami to świetne połączenie, jak np. sałatka z arbuza, fety i oliwek.Inspiracja.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże garści ulubionego mixu sałat
- 1,5 szkl. arbuza pokrojonego w kostkę
- 1 dojrzałe, miękkie awokado
- 250 g sera halloumi
- dressing: sok z limonki/cytryny, oliwa z oliwek, miód/syrop klonowy
- glazura balsamiczna
Sałatę rozkładamy na talerzach.
Na niej układamy kawałki arbuza i awokado obrane i pokrojone w plastry (połówka na porcję).
Ser halloumi kroimy w plastry, smarujemy z każdej strony oliwą i smażymy najlepiej na patelni grillowej. Gdy ser od spodu pokryje się ciemnymi paskami i będzie odchodził od patelni, przewracamy go na drugą stronę i kontynuujemy smażenie.
W tym czasie przygotowujemy dressing mieszając jego składniki do uzyskania nie za kwaśnego, ale i nie za słodkiego smaku.
Dressingiem skrapiamy sałatkę.
Usmażony ser układamy na sałatce.
Skrapiamy ją glazurą balsamiczną.
Smacznego życzą
Kusi mnie ten serek :) Nigdy nie jadłam!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Mmm pychotka. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/