Parmigiana (lub parmigiana di melanzane) to dla mnie smak lata. Bakłażany, słodkie i słoneczne pomidory, ser, Włochy. Pyszna zapiekanka z raptem 3 podstawowych składników, której nie może zabraknąć w wakacje na moim stole. Nawet najwięksi nielubiciele bakłażanów będą pozytywnie zaskoczeni.
Składniki (na 6 porcji):
- 1,6 kg bakłażana (4 średnie)
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 400 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
- 70 g parmezanu tartego
- pęczek bazylii
- suszone oregano, majeranek
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry ok. 5
mm grubości.
Posypujemy je solą, odkładamy na 15-20 min., aż puszczą sok, który zbieramy papierowym ręcznikiem. Plastry przewracamy na drugą stronę i czynności powtarzamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju. Bakłażana obsmażyć
(partiami) po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będzie miękki.
Przygotowujemy sos pomidorowy: w garnku na oleju szklimy drobno
posiekaną cebulę pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy passatę pomidorową, kilka listków bazylii i
szczyptę suszonego oregano i/lub majeranek (nie solić!). Doprawiamy pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Gotujemy na małym ogniu ok. 10
minut, aż sos zgęstnieje.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Na dno natłuszczonej formy
żaroodpornej wlewamy niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy warstwę
bakłażana.
Przykrywamy cienką warstwą sosu - 3-4 łyżki, inaczej jeśli sosu będzie za dużo, to zapiekanka się rozjedzie.
Posypujemy częścią mozzarelli i parmezanu.
Układamy kolejne warstwy: bakłażan, niewielka ilość sosu i sery. Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos, a na nim parmezan i mozzarella.
Zapiekamy ok. 30 minut (jeśli ser
zacznie za bardzo się rumienić można przykryć folią aluminiową). Po
upieczeniu odstawiamy na 10 minut do zastygnięcia.
Podawać ze świeżą bazylią i/lub sosem czosnkowym.
Smacznego życzą
nie przepadam za bakłażanem, ale spróbuje się do niego przekonać dzięki temu znalezionemu przepisowi :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę zapiekankę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuń