czwartek, 17 sierpnia 2017

PARMIGIANA - zapiekanka z bakłażana

Parmigiana (lub parmigiana di melanzane) to dla mnie smak lata. Bakłażany, słodkie i słoneczne pomidory, ser, Włochy. Pyszna zapiekanka z raptem 3 podstawowych składników, której nie może zabraknąć w wakacje na moim stole. Nawet najwięksi nielubiciele bakłażanów będą pozytywnie zaskoczeni.




Składniki (na 6 porcji):
  • 1,6 kg bakłażana (4 średnie)
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 400 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
  • 70 g parmezanu tartego
  • pęczek bazylii
  • suszone oregano, majeranek
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry ok. 5 mm grubości. 
Posypujemy je solą, odkładamy na 15-20 min., aż puszczą sok, który zbieramy papierowym ręcznikiem. Plastry przewracamy na drugą stronę i czynności powtarzamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju. Bakłażana obsmażyć (partiami) po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będzie miękki.
Przygotowujemy sos pomidorowy: w garnku na oleju szklimy drobno posiekaną cebulę pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy passatę pomidorową, kilka listków bazylii i szczyptę suszonego oregano i/lub majeranek (nie solić!). Doprawiamy pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. 
Na dno natłuszczonej formy żaroodpornej wlewamy niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy warstwę bakłażana. 
Przykrywamy cienką warstwą sosu - 3-4 łyżki, inaczej jeśli sosu będzie za dużo, to zapiekanka się rozjedzie.
Posypujemy częścią mozzarelli i parmezanu. 
Układamy kolejne warstwy: bakłażan, niewielka ilość sosu i sery. Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos, a na nim parmezan i mozzarella.
Zapiekamy ok. 30 minut (jeśli ser zacznie za bardzo się rumienić można przykryć folią aluminiową). Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut do zastygnięcia. 
Podawać ze świeżą bazylią i/lub sosem czosnkowym.

Smacznego życzą


2 komentarze:

  1. nie przepadam za bakłażanem, ale spróbuje się do niego przekonać dzięki temu znalezionemu przepisowi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tę zapiekankę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń